Ervaringsverhaal Wieteke

“Ik zag hem op de babyfoon naar onze dochter lopen. Hij probeerde haar wakker te schudden, terwijl hij naar me riep dat ik 112 moest bellen...”

 

“De CO-vergiftiging was veroorzaakt door een combinatie van slechte verbranding van onze kolenkachel en een windstille, mistige avond waarop de rook geen kant op kon.”

Wieteke en haar man hadden voor de gezelligheid de kolenkachel aangezet. In slaap gevallen op de bank werden zij opgeschikt door het alarm van de CO-melder. Ze bedachten zich geen moment. “Ik rukte ons kind uit bed, terwijl ik ondertussen 112 belde.” De brandweer was snel ter plaats een het gezin werd naar het ziekenhuis gebracht. Allemaal hadden ze een CO-vergiftiging opgelopen.

De combinatie van de slechte verbranding van de kolenkachel en de windstille mistige avond bleek de boosdoener. “Het had zomaar heel anders kunnen aflopen! Daarom wil ik iedereen meegeven om een CO-melder te kopen.”

Waar plaats ik een CO-melder?

Lees verder

Co-vergiftiging voorkomen afbeelding

Wat zijn de oorzaken van een CO-vergiftiging?

Lees verder

opties

Welke soorten
rookmelders zijn er?

Combimelder

Een combimelder is een rookmelder en koolmonoxidemelder in één. Denk voor het aanschaffen van een combimelder goed na waar je de melder wilt ophangen, het is namelijk niet in elke ruimte van je woning mogelijk.

Wil je een combimelder ophangen in een ruimte waar zich een verbrandingstoestel bevindt? Dan is het mogelijk om een combimelder op te hangen. In een ruimte met een verbrandingstoestel is de hoogte waar je normaal een rook- of koolmonoxide melder zou ophangen namelijk gelijk.

In ruimtes waar zich geen verbrandingstoestel bevindt verschilt het advies over de hoogte waar de melder opgehangen moet worden. In deze ruimtes adviseren we om zowel een rook- als een koolmonoxidemelder op te hangen.

10 jaar

Wat is een goede
rookmelder?

informatie

Waar plaats ik mijn rookmelders?

regelgeving

Zijn rookmelders verplicht?

Tips & trics

Hoe onderhoud ik mijn rookmelder?

Tips & support

Onze preventieve veiligheidstips

Hulp nodig

Wat is het rookmelderteam?

Wat doe jij als
de CO-melder afgaat?

1 Waarschuw je huisgenoten

2 Ga direct naar buiten

3 Bel het alarmnummer 112