Ervaringsverhaal Mirjam

"Als wij niets hadden gedaan en waren gaan slapen, had het heel anders kunnen eindigen.”

 

Mirjam en haar gezin maakten van dichtbij mee hoe gevaarlijk koolmonoxide kan zijn. “Toen we de piep hoorden, ben ik meteen in de keuken gaan kijken. Ik dacht: niet weer die batterijen hè.” Op dat moment wist Mirjam nog niet dat ze in levensgevaar was…

 

Mirjam zat samen met haar dochter op de bank, toen ze plots een piep hoorden. “Mijn man was naar de hockey en ik had net mijn zoon naar bed gebracht, toen we werden opgeschrikt door die piep.” Ze ging meteen in de keuken kijken en dacht in eerste instantie dat het om de batterijen ging. “Ik heb gewoon het knopje ingedrukt en toen stopte het.”

 

Omdat ze het wel vreemd vond, zou ze het even met haar man opnemen als hij thuiskwam. “Hij doet dat soort dingen altijd”, vertelt Mirjam. Maar toen de melder al snel weer afging, ontstond er een onrustig gevoel bij Mirjam. “Stel er is wel iets aan de hand. Je weet het maar nooit.” Voor de zekerheid hebben ze de keukendeur opengezet. “Omdat we geen klachten hadden, vond ik het overdreven om 112 te bellen.”

 

Toch vertrouwde Mirjam het niet en besloot ze op zoek te gaan naar een ander alarmnummer. “Eerst belandde ik bij de politie die mij al snel doorverbonden naar de brandweer. Wij hadden een melder met een schermpje waar je de hoeveelheid koolmonoxide in de lucht op kan lezen. Toen ik die voorlas, schrok degene aan de andere kant van de telefoon. We moesten direct naar buiten. Mijn dochter heeft mijn zoon uit bed gehaald en voordat ik het wist, stonden we op de stoep.”

 

De kinderen had Mirjam bij de overbuurvrouw gebracht en zelf staat ze buiten te wachten op de hulpdiensten. “Je weet niet zo goed wat je moet doen, omdat je ook niet weet wat er aan de hand is.” Ze probeerde haar man te bellen maar omdat die aan het trainen was, nam hij zijn telefoon niet op. Mirjam: “De politie kwam snel, maar die mochten niet naar binnen. Toen de brandweer arriveerde, mocht die alleen in speciale pakken naar binnen. Op dat moment ging er van alles door mij heen. Ik kon niet meer logisch nadenken.”

 

De brandweer kwam naar buiten met goed en slecht nieuws. Mirjam had goed gehandeld, maar de CO-waarden in hun woning waren levensgevaarlijk. “Ik schrok enorm. Je realiseert je meteen dat het ook heel anders had kunnen aflopen. De buurman vertelde ook dat hij al een tijdje hoofdpijn had. Dit bleek ook door koolmonoxide te komen.” Ze werden gecontroleerd door het ambulancepersoneel, maar gelukkig was iedereen in orde. “Als wij niets hadden gedaan en gewoon waren gaan slapen, had het heel anders kunnen eindigen.”

Wel kreeg het gezin per direct een stookverbod. “Ze vertelden ons dat er een probleem was met de afvoer naar buiten. Deze was verstopt en hierdoor belandde de koolmonoxide in ons huis. Gelukkig was het meien niet midden in de winter”, vertelt Mirjam. Ondanks dat het veilig is afgelopen, was de impact op het gezin groot. “Mijn kinderen durfden even niet meer thuis te slapen. We hebben sindsdien ook altijd een raam open staan en zodra wij een piepje horen, zitten we al in de stress.”

Mirjam deelt haar verhaal omdat ze in haar eigen omgeving ook merkte dat veel mensen zich niet bewust waren van het gevaar van koolmonoxide. “Ook al wordt je cv-ketel elk jaar gecontroleerd, het kan je nog steeds overkomen. Je merkt helemaal niets, terwijl het zo gevaarlijk is. Stel wij hadden niets gedaan en waren naar bed gegaan, dan had het zo anders kunnen aflopen.”

Waar plaats ik een CO-melder?

Lees verder

Co-vergiftiging voorkomen afbeelding

Wat zijn de oorzaken van een CO-vergiftiging?

Lees verder

opties

Welke soorten
rookmelders zijn er?

Combimelder

Een combimelder is een rookmelder en koolmonoxidemelder in één. Denk voor het aanschaffen van een combimelder goed na waar je de melder wilt ophangen, het is namelijk niet in elke ruimte van je woning mogelijk.

Wil je een combimelder ophangen in een ruimte waar zich een verbrandingstoestel bevindt? Dan is het mogelijk om een combimelder op te hangen. In een ruimte met een verbrandingstoestel is de hoogte waar je normaal een rook- of koolmonoxide melder zou ophangen namelijk gelijk.

In ruimtes waar zich geen verbrandingstoestel bevindt verschilt het advies over de hoogte waar de melder opgehangen moet worden. In deze ruimtes adviseren we om zowel een rook- als een koolmonoxidemelder op te hangen.

10 jaar

Wat is een goede
rookmelder?

informatie

Waar plaats ik mijn rookmelders?

regelgeving

Zijn rookmelders verplicht?

Tips & trics

Hoe onderhoud ik mijn rookmelder?

Tips & support

Onze preventieve veiligheidstips

Hulp nodig

Wat is het rookmelderteam?

Wat doe jij als
de CO-melder afgaat?

1 Waarschuw je huisgenoten

2 Ga direct naar buiten

3 Bel het alarmnummer 112