Ervaringsverhaal Elianne

 “Wij hadden gelukkig een CO-melder. Anders had ik niet geweten hoe het was afgelopen.”

 

Als iemand kan vertellen hoe gevaarlijk koolmonoxide kan zijn, is Elianne het wel. Haar gezin maakte van dichtbij mee hoe belangrijk een CO-melder kan zijn. “Toen ik de trap op liep, werd ik licht in mijn hoofd. Ik zag de CO-melder en wist dat het foute boel was.

 

Op die bewuste dag waren Elianne en haar man druk bezig met hun zoon. “Hij was net met zijn vader naar de carwash geweest om de auto te wassen. Hij vond alleen dat ze de velgen niet goed hadden schoongemaakt.” Haar zoon raakte overstuur en ze belandden in een discussie. Elianne probeerde hem te kalmeren. “Uiteindelijk heb ik gezegd dat we de velgen nog een keer samen zouden schoonmaken.”

 

Elianne en haar zoon gingen op zoek naar schoonmaakspullen. Toen ze met haar zoon naar boven liep om de emmer te halen, hoorde ze een piep. “Ik vroeg meteen of hij aan de melders had gezeten, maar hij vertelde dat hij niets had gedaan.” Ze liep de trap op om te kijken om welke melder het ging, de rook – of de koolmonoxidemelder. Maar toen ze omhoog liep, merkte ze dat ze licht werd in haar hoofd. “Ik dacht nog: ik ben vast niet lekker en ga zo wel even liggen. Totdat ik mij besefte dat dit symptomen waren van een co-vergiftiging. In combinatie met het afgaan van de melder, realiseerde ik mij op tijd dat het foute boel was.”

 

De jonge moeder had al meerdere keren over de gevaren van koolmonoxide gelezen. “Maar hoe groot is de kans dat het ons als gezin overkomt?”, vertelt Elianne. Gelukkig had ze voor de zekerheid toch een CO-melder geplaatst. “Je weet het maar nooit.” Toen ze bovenaan de trap kwam, was ze blij mee die keuze. Ze zag namelijk dat de CO-melder verantwoordelijk was voor het gepiep. “Ik heb mijn kinderen geroepen, want we moesten meteen naar buiten. Ik had namelijk geen idee hoe snel dit levensgevaarlijk kon worden. We hebben onze jassen van de kapstok gehaald en voordat ik het doorhad, stonden we op onze sokken op straat.”

 

Omdat het midden in de winter was, gingen ze naar de buren om binnen even op adem te komen. “Daar heb ik ook mijn man ingelicht”, vertelt Elianne. Het geschrokken gezin bleef bij de buren. “Mijn kinderen zaten huilend en geschrokken op de bank." Ze hebben de monteur gebeld en die vertelde wat de oorzaak van de koolmonoxide was. “Het bleek fout te zijn gegaan bij de afvoer van de cv-ketel. Het waaide die dag heel hard en waarschijnlijk is de koolmonoxide terug ons huis in geblazen.” Elianne hadden cv-ketel net twee weken eerder overgenomen van haar schoonouders. “Ze denken dat er iets kapot moet zijn gegaan tijdens het transport.”

 

Na deze gebeurtenis is Elianne zich er van bewust dat het heel anders had kunnen aflopen. “Ik ging niet meer slapen voordat er een tweede melder hing. Stel dat het weer verkeerd ging. Het heeft namelijk zo’n impact op je gezin. Mijn kinderen waren zo van slag. Je wilt ze goed beschermen, maar je hebt dit gewoon niet door. ”Vandaar ook dat Elianne haar verhaal deelt. “De CO-melder heeft ons leven gered. Als we die niet hadden gehad, waren we er niet meer geweest. Het is niet heel goedkoop, maar het is het meer dan waard.”

Waar plaats ik een CO-melder?

Lees verder

Co-vergiftiging voorkomen afbeelding

Wat zijn de oorzaken van een CO-vergiftiging?

Lees verder

opties

Welke soorten
rookmelders zijn er?

Combimelder

Een combimelder is een rookmelder en koolmonoxidemelder in één. Denk voor het aanschaffen van een combimelder goed na waar je de melder wilt ophangen, het is namelijk niet in elke ruimte van je woning mogelijk.

Wil je een combimelder ophangen in een ruimte waar zich een verbrandingstoestel bevindt? Dan is het mogelijk om een combimelder op te hangen. In een ruimte met een verbrandingstoestel is de hoogte waar je normaal een rook- of koolmonoxide melder zou ophangen namelijk gelijk.

In ruimtes waar zich geen verbrandingstoestel bevindt verschilt het advies over de hoogte waar de melder opgehangen moet worden. In deze ruimtes adviseren we om zowel een rook- als een koolmonoxidemelder op te hangen.

10 jaar

Wat is een goede
rookmelder?

informatie

Waar plaats ik mijn rookmelders?

regelgeving

Zijn rookmelders verplicht?

Tips & trics

Hoe onderhoud ik mijn rookmelder?

Tips & support

Onze preventieve veiligheidstips

Hulp nodig

Wat is het rookmelderteam?

Wat doe jij als
de CO-melder afgaat?

1 Waarschuw je huisgenoten

2 Ga direct naar buiten

3 Bel het alarmnummer 112