Door wie laat jij je ketel onderhouden?

Sinds 1 april 2023 gelden er nieuwe regels voor het installeren en onderhouden van je cv-ketel, geiser, gashaard of -kachel. Sindsdien mogen alleen bedrijven met een speciaal certificaat aan de gasverbrandingsinstallatie in je huis werken. Je kunt deze bedrijven herkennen aan een CO-vrij logo. Maar waarom zijn die nieuwe regels zo belangrijk? En wat betekent dat voor jou?

Jaarlijks belanden tientallen mensen in het ziekenhuis door een koolmonoxidevergiftiging, sommigen overlijden hier zelfs aan. Omdat het lastig is om een koolmonoxidevergiftiging op tijd te herkennen en de symptomen erg op die van de griep lijken, is het belangrijk om de kans op koolmonoxidevergiftiging zo klein mogelijk te maken. Vandaar dat de nieuwe regels zijn vastgelegd in de wet, ofwel de bouwregelgeving genoemd.

Wat staat er in de bouwregelgeving en wat betekent dit voor jou?

Uit onderzoek blijkt dat er regelmatig dingen fout gaan tijdens de installatie of het onderhoud van gasverbrandingsinstallaties. Dit zijn bijvoorbeeld cv-ketels, geisers, gashaarden of -kachels. Hierdoor kan er koolmonoxide ontstaan en kan iemand een vergiftiging oplopen. Met de nieuwe regels zijn er strengere eisen gesteld aan onder andere het plaatsen, onderhouden en repareren van gasverbrandingsinstallaties. Dit houdt in dat alleen bedrijven met een CO-vrij certificaat aan jouw gasverbrandingsinstallatie mogen werken. Dit certificaat krijgt een installatiebedrijf niet zomaar. Bedrijven moeten aan bepaalde eisen voldoen, maar ook moeten de monteurs kunnen aantonen dat ze weten waar ze mee bezig zijn. Op die manier wordt de kans op een koolmonoxidevergiftiging zo klein mogelijk gemaakt.

Als eigenaar en/of bewoner van een huis ben je zelf verantwoordelijk voor je eigen cv-ketel, geiser, gashaard of -kachel. Dus ook voor het onderhoud en het vervangen ervan wanneer deze kapot gaan. Met de nieuwe regels ben je dus verplicht om een gecertificeerd bedrijf in te schakelen voor de installatie, het onderhoud en de reparatie aan je cv-ketel, geiser, gashaard of -kachel. Zelf klussen aan dit soort gasverbrandingsinstallaties mag dus niet meer.

Rookgasafvoer en verbrandingsluchttoevoer

Woon je in een portiekwoning, flat of appartement? Dan is de kans groot dat de cv-ketel, geiser, gashaard of -kachel is aangesloten op een gezamenlijke rookgasafvoer. Deze afvoer deel je dan met de buren. Je Vereniging Van Eigenaren (VVE) is verantwoordelijk voor het onderhoud van deze gezamenlijke rookgasafvoer. De VVE moet er dan ook voor zorgen dat een gecertificeerd installatiebedrijf de gezamenlijke rookgasafvoer en verbrandingsluchttoevoer regelmatig controleert en goedkeurt. Woon je in een complex met alleen huurwoningen? Dan is de verhuurder verantwoordelijk voor het onderhoud van de gezamenlijke rookgasafvoer en verbrandingsluchttoevoer.

Meer lezen over de nieuwe regels over de rookgasafvoer? Meer informatie vind je hier.

Hoe weet ik of een bedrijf gecertificeerd is?

Je kunt een gecertificeerd bedrijf herkennen aan het CO-vrij logo. Dit kun je navragen bij de installateur. Hij is verplicht om dit te laten zien. Kan de installateur het CO-vrij logo niet aan je laten zien? Dan betekent dit dat hij ook niet aan jouw gasverbrandingsinstallatie mag werken.

Alle bedrijven die gecertificeerd zijn, worden opgenomen in een register. Dit register kun je hier vinden: www.tlokb.nl/register-gasverbrandingsinstallaties


Je veiligheid is het waard!

Een CO-vrij certificaat krijgt een installatiebedrijf niet zomaar. Hiervoor hebben de monteurs een opleiding gedaan, is de werkwijze in het bedrijf aangepast en is speciale meetapparatuur gekocht. Ook vindt er controle plaats of het installatiebedrijf aan de wettelijke eisen blijft voldoen. Deze extra eisen die aan het bedrijf worden gesteld, brengen kosten met zich mee. Deze kosten mag de installateur doorberekenen aan zijn klanten. Het tarief dat de installateur aan je berekent, kan hierdoor hoger zijn dan in voorgaande jaren. Extra kosten zijn natuurlijk nooit leuk. Maar zeg nu zelf, de veiligheid van jou en je huisgenoten is dit toch waard?

Waar plaats ik een CO-melder?

Lees verder

Co-vergiftiging voorkomen afbeelding

Wat zijn de oorzaken van een CO-vergiftiging?

Lees verder

opties

Welke soorten
rookmelders zijn er?

Combimelder

Een combimelder is een rookmelder en koolmonoxidemelder in één. Denk voor het aanschaffen van een combimelder goed na waar je de melder wilt ophangen, het is namelijk niet in elke ruimte van je woning mogelijk.

Wil je een combimelder ophangen in een ruimte waar zich een verbrandingstoestel bevindt? Dan is het mogelijk om een combimelder op te hangen. In een ruimte met een verbrandingstoestel is de hoogte waar je normaal een rook- of koolmonoxide melder zou ophangen namelijk gelijk.

In ruimtes waar zich geen verbrandingstoestel bevindt verschilt het advies over de hoogte waar de melder opgehangen moet worden. In deze ruimtes adviseren we om zowel een rook- als een koolmonoxidemelder op te hangen.

10 jaar

Wat is een goede
rookmelder?

informatie

Waar plaats ik mijn rookmelders?

regelgeving

Zijn rookmelders verplicht?

Tips & trics

Hoe onderhoud ik mijn rookmelder?

Tips & support

Onze preventieve veiligheidstips

Hulp nodig

Wat is het rookmelderteam?

Wat doe jij als
de CO-melder afgaat?

1 Waarschuw je huisgenoten

2 Ga direct naar buiten

3 Bel het alarmnummer 112