Ervaringsverhaal Sjoukje

“Toen ik beneden kwam, lag mijn papegaai op de bodem van de kooi”

 

Sjoukje overleefde ternauwernood een koolmonoxidevergiftiging. “Gelukkig herkende ik de symptomen. Anders had ik het niet overleefd.” Omdat ze de gevaren van koolmonoxide (CO) van dichtbij heeft ervaren, wil ze nu anderen waarschuwen voor dit levensgevaarlijke gas.

Vlak voordat Sjoukje op vrijdagavond naar bed ging, keek ze op de cv-ketel. “Het gaf een storing aan, maar ik dacht dat ik alleen het water moest bijvullen.” Ze dacht dat dat wel kon wachten tot de volgende ochtend en ging nietsvermoedend naar bed. 

 

Toen Sjoukje werd wakker werd, merkte ze dat ze hoofdpijn en een kriebel in haar keel had. “Ik wilde warm gaan douchen maar toen ik geen warm water kreeg, liep ik naar beneden om water te halen om de cv-ketel bij te vullen.” Daar trof ze haar papegaai op de bodem van de kooi aan. “Toen ging er al een lampje branden.”

 

Sjoukje liep naar boven, maar kreeg last van prikkende ogen en een prikkende neus. “Op dat moment wist ik dat het foute boel was.” Ze nam al haar dieren mee naar beneden, belde 112 en waarschuwde haar buurman voor koolmonoxide. Gelukkig had ze een aardige buurman bij wie ze binnen mocht wachten op de hulpdiensten.

 

De brandweer en ambulance waren snel ter plaatse om te kijken wat er aan de hand was. “De brandweer ging naar zolder en maten een hoge waarde koolmonoxide.” Zelf kreeg ze wat zuurstof toegediend van het ambulance personeel, maar ze hoefde gelukkig niet mee naar het ziekenhuis. “Mijn honden en de papagaai kregen ook extra zuurstof en moesten mee naar de dierenarts.”

 

De oorzaak van de CO-vergiftiging zat ‘m in een slecht onderhouden cv-ketel. “In 2005 was de nieuwe ketel aangesloten. Een bepaald onderdeel moest eens in de zes jaar worden vervangen, maar dit was helemaal nooit gebeurd.” Hierdoor kwam er langzaam steeds meer koolmonoxide vrij.

 

Sjoukje was blij dat ze een melder had, maar vertrouwde er gelukkig niet blindelings op. “Ik had in 2004 een grote renovatie gehad en daarbij een combimelder gekregen.” Toen ze de CO-melder van het plafond haalde, bleek deze nooit aangesloten te zijn geweest. “Dat was wel even schrikken. Sinds het ongeval let ik ook veel meer op wat er in mijn huis gebeurt en vertrouw niet volledig op de woningbouw.” Ze heeft zelf EHBO en dit heeft haar uiteindelijk gered. “Doordat ik de symptomen herkende, kon ik nog op tijd actie ondernemen.”

 

Gelukkig ventileert Sjoukje altijd goed. “Ik zorg altijd voor frisse lucht in mijn kamer.” Maar in de slaapkamers van haar kinderen is dat anders. “Mijn parkiet was op de kamer van mijn dochter waar geen raam openstond.” De parkiet is helaas overleden door de koolmonoxidevergiftiging. “Ik wil er niet aan denken wat er was gebeurd als mijn kinderen niet bij hun vader maar bij mij hadden geslapen.”

 

Ze wil anderen dan ook waarschuwen voor de gevaren van koolmonoxide. “Het heeft een enorme impact op je leven. Ik ben mij helemaal wezenloos geschrokken.” Sjoukje wil andere mensen dan ook op het hart drukken om een CO-melder te plaatsen.

Waar plaats ik een CO-melder?

Lees verder

Co-vergiftiging voorkomen afbeelding

Wat zijn de oorzaken van een CO-vergiftiging?

Lees verder

opties

Welke soorten
rookmelders zijn er?

Combimelder

Een combimelder is een rookmelder en koolmonoxidemelder in één. Denk voor het aanschaffen van een combimelder goed na waar je de melder wilt ophangen, het is namelijk niet in elke ruimte van je woning mogelijk.

Wil je een combimelder ophangen in een ruimte waar zich een verbrandingstoestel bevindt? Dan is het mogelijk om een combimelder op te hangen. In een ruimte met een verbrandingstoestel is de hoogte waar je normaal een rook- of koolmonoxide melder zou ophangen namelijk gelijk.

In ruimtes waar zich geen verbrandingstoestel bevindt verschilt het advies over de hoogte waar de melder opgehangen moet worden. In deze ruimtes adviseren we om zowel een rook- als een koolmonoxidemelder op te hangen.

10 jaar

Wat is een goede
rookmelder?

informatie

Waar plaats ik mijn rookmelders?

regelgeving

Zijn rookmelders verplicht?

Tips & trics

Hoe onderhoud ik mijn rookmelder?

Tips & support

Onze preventieve veiligheidstips

Hulp nodig

Wat is het rookmelderteam?

Wat doe jij als
de CO-melder afgaat?

1 Waarschuw je huisgenoten

2 Ga direct naar buiten

3 Bel het alarmnummer 112